Albumai

2014 metų Lietuvos sunkiosios scenos leidinių apžvalga

2014.12.30 10:08, Cannibalkiller

Ši apžvalga nesiekia jokio objektyvumo ir atspindi tik autoriaus subjektyvius pastebėjimus.

Jau keletą metų Lietuvos sunkioji scena pasižymi stabilumu. Aktyvių grupių kiekis pastovus, tik keičiasi pavadinimai, stiliai. Leidžiamų fizinių laikmenų kiekis nusistovėjęs apie 20 vienetų per metus. Leidiniai vis dažniau pasirodo įvairiais formatais. Tad yra ką paklausyti ir vertinti. Aišku, išlieka ta pati problema, jog neturime vedančios ir nors kiek ryškesnės grupės, kuri būtų vertinama ir žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Dauguma albumų užsienyje rimtesniuose portaluose ar spausdintoje medijoje sulaukia tik vidutinių, neutralių ar prastų įvertinimų. Aišku, didžiuliame informacijos sraute sunku tikėtis, jog užsienio apžvalgininkas pažvelgs į grupę giliau ir perklausys leidinį daugiau nei du kartus. O tuo pačiu pasidomės ankstesne grupės kūryba. Kita vertus, jeigu norime, jog mus tinkamai vertintų, reikia ir patiems į save pažiūrėti kritiškai.

1. CONSCIOUS ROT „The Years In Disgust“ CD („Ledo Takas“) 9/10

image1

Įdomiausias ir daugiausiai klausytas leidinys šiais metais. Vartant leidinį belieka tik atsidusti, jog „Ledo Takas“ beveik apleido leidybinę veiklą. Viskas kokybiška, atidirbta ir profesionalu. Išsamiau apie šį leidinį galima paskaityti recenzijoje. Deja, jokių naujienų apie serijos „Metalinė Lietuva. Šaknys“ tęstinumą neteko girdėti.

2. NYKSTA „Lieka Tik Sienos“ CD („Inferna Profundus“) 8,5/10

image2

Kaip jau rašiau recenzijoje, „Lieka Tik Sienos“ – įdomus ir išbaigtas albumas. Galiu tik patvirtinti, jog NYKSTA debiutas – vienas geriausių 2014 metų metalo albumų Lietuvoje. Belieka tikėtis, jog grupė, išleidusi albumą ir pakoncertavusi, neišsikvėps ir (vėl) nepakeis muzikinės krypties, nes dabartinė kryptis potencialo dar turi. Laukiam kitų įrašų.

3. INQUISITOR  „Clinamen | Episteme“ CD („Forgotten Path“) 8,5/10

image3

Albumas, pasirodęs paskutinį metų mėnesį. Grupė, gyvuojanti daugiau nei dešimtmetį, turėtų pasiekti brandą ir rodyti geriausią kūrybinę formą. Antras albumas po gana ilgokos pertraukos (4 metai nuo „The Quantum Theory of Id“), išleistas vėl po „Forgotten Path“ vėliava, taip ir neradus rimto leidėjo užsienyje. Tik įdomu, ar netenkino siūlomos sąlygos, ar savo paslaugas siūlė ne ką didesnės leidyklos nei „Forgotten Path“. O į albumą investuota tikrai daug – tiek leidyboje, tiek įraše. Masteringą atliko Tymon Kruidenier, šiek tiek prisidėjęs prie CYNIC veiklos. Ir tas CYNIC „priėjimas“ prie garso tikrai jaučiasi. Albumas „Clinamen | Episteme“ genėtinai sunkiai klausomas, sudėtingos struktūros, perėjimai daro muziką pakankamai progresyvią. Nežinau, kodėl grupei klijuojama avangarde etikete, progressive black metalas labiau atspindėtų grupės muziką. Muzika daugialypė, kurią puikiai papildo filosofiniai tekstai. Vokalas skamba įdomiai ir tvirtai susilieja su muzika. Belieka tik apgailestauti, jog progrsessive elementai vis labiau ima viršų prieš black metalą.

4. REGRESSIVE / SPERMAFROST „Turmoil And Misery“ MC/CD („Volcanic Slut“) 8,5

image4

Dviem formatais (kasetė ir CD) pasirodęs leidinys suteikia viską, ką geriausio gali pasiūlyti REGRESSIVE. Pasirinkti splito partneriai SPERMAFROST – lygiaverčiai ir puikiai tinka. Tad purvinas black/speed rokenrolas liejasi laisvai. Gabalai nesudėtingi, bet užvedantys. Turbūt geriausias darbas, kuris išlestas po „Volcanic Slut“ leidyklos vėliava.

5. FARŠAS „Bėdų Turgus“ MC („Besotis Besarmatis“) 8/10

image5

Faršo antras leidinys kasetėje. Skamba geriau nei debiutinė „Svečiuose Pas Ervydą“. Muzika išliko tokia pati – grindas su gore elementais, kaip ir priklauso stilistikai, prikalta keletas semplų. Vienas geresnių pastarųjų metų grindo pavyzdžių Lietuvoje. Grindas kasetėje skamba geriausiai, o dar geriau „klausosi“ septynių colių EP. Ech, kad taip FARŠAS kokį split 7 EPT išleistų. Man grindas – vienas iš tų stilių, kur formatas reiškia pakankamai daug. Patinka arba ne.

6. MERESSIN „Tik Kars Yr Teisybi“ CD (Išleista grupės) 7,5/10

image6

Ko galima tikėtis iš MERESSIN? Ilgaamžė Lietuvos grupė, pamažu, kaip ir KATEDRA atveju, virstanti vieno lyderio projektu. „Tik Kars Yr Teisybi“ albumas, nors ir išleistas po MERESSIN vėliava, vis dėl to yra vienos žmogaus, Žydrūno Augulio, tvarinys. Kai kurias albumo dainas jau buvo galima girdėti retuose grupės koncertuose, keletą jų buvo patalpinta 2012 išleistame „Live at Kilkim Žaibu“ DVD. Albumas gražiai išleistas, digipak CD formatu, kokybiška spauda, pridedama knygutė. Skambus įrašas, jog „Tik Kars Yr Teisybi“ dedikuotas 2013 metų sukakčiai – 600 metų, kada, 300 metų atsilaikiusi prieš krikščionišką Europą, krito Žemaitija. Išskirtinumo suteikia visų kūrinių tekstai žemaičių kalba.

Albumas buvo įrašinėjamas net keletą metų. MERESSIN lyderis Žydrūnas Augulis atliko viską, nuo muzikos ir tekstų kūrybos, įrašymo, suvedimo ir masteringo, apipavidalinimo ir leidybos. Visados buvo aišku, jog MERESSIN didžiąja dalimi – Žydrūnas Augulis, bet savo svorio įnešdavo ir kiti nariai. Tad ir čia kitos ausys masteringe, suvedime ar dar kur nors tik pagerintų rezultatą.

Pripažinsiu, man MERESSIN visados imponavo savo kelio laikymusi, tiesmukiškumu, paprastumu ir didele doze draivo. O jų geriausi darbai „Alkis“ ir „The Baphomet’s Call“ karts nuo karto prasisuka grotuve. Tad „Tik Kars Yr Teisybi“ buvo sutiktas su dideliais lūkesčiais.

Deja, po daugybės perklausų galiausia supratau, kas ne taip. Įrašas perdėm sintetinis ir suvedimas per daug erzinantis. Pačios dainos gerai „sukaltos“, atitinkančius aukščiausius MERESSIN standartus, bet… Perdėm sintetiškai (ypač intro „Karo tako“) skambantys intarpai, nors ir negadina bendro vaizdo, bet turi to neskanaus prieskonio. Taip pat šiek tiek kliūva ir techninei albumo pusei, mano galva, per daug iškelta pagrindinė gitara skandina visus kitus instrumentus. Tinkamas suvedimas suteiktų daugiau reikšmės kitiems instrumentams ir priduotų muzikai daugiau svorio, nes dabar vietomis tikrai skamba skystai, instrumentuotės perdėm plokščios. Pavyzdžiui, gyvai įrašyta „Luokė Pėda“ „Live at Kilkim Žaibu“ DVD skamba žymiai tvirčiau ir užtikrinčiau nei studijinė versija albume „Tik Kars Yr Teisybi“.

7. LUCIFER „Desensitized To Oppression“ CD (Išleista grupės) 7,5/10

image7

Grupė tokiu pavadinimu negali groti labai originaliai. Debiutiniam grupės albume skamba atidirbtas thrash metalas su death metalo priemaišomis. Viskas tūkstantį kartų girdėta, tekstai šabloniški. Kitą vertus, viskas gerai sugrota, tinkamai įrašyta, tad apskritai turime gan neblogą produktą. Albumas gan vientisas, bet neturintis per daug išsiskiriančių gabalų. CD išleistas digipako formatu, pridedama knygelė su tekstais, viskas atlikta profesionaliai ir tvarkingai. Sunku ką ir pridurti, tiesiog malonus ausiai skambesys ir tinkamas alus padaro šį albumą klausomą.

8. JUODVARNIS „Šauksmai Iš Praeities“ CD („Der Schwarze Tod“) 7/10

image8

Keistokas grupės požiūris, platinant albumą. Sukontaktavus su grupe atrodė, jog jie visiškai nesuinteresuoti platinti šio leidinio. Aišku, tai – jų pasirinkimas, bet su tokiu požiūriu Lietuvoje susiduriu pirmą kartą. Bet juk svarbiausia albumas. Iš šio albumo tikėjausi daug. Pirma albumo daina „Audra Prieš Tylą“, pasigirstanti po neįmantraus intro, pateisino lūkesčius ir nuskamba žudančiai. Tad tikiesi to ir toliau, bet, deja, tokio lygio daugiau nepasiekiama. Muzika – melodingas heavy/pagan metalas, stipriai paveiktas OBTEST. Albumas per ilgas, sunkiai išklausomas, monotoniškas. Jei ne primas gabalas „Audra Prieš Tylą“, albumo visai neprisiminčiau. Gaila, jog grupė, turėdama medžiagos stipriam EP, ryžosi leistį pilnametražį albumą, kuriame sutalpintos turbūt visos sukurtos dainos.

9. SISYPHEAN „Perpetual Cycle Of Absolution“ CDr  (Išleista grupės) 6,5

image9

Grupė transformavosi iš DIVISION ir bando groti europietišką death metal su nedidelėmis juodmetalio priemaišomis. Debiutiniame grupės demo yra 4 dainos, kurios skamba velniškai nostalgiškai. Ech, kaip pasiilgau paprasto nuoširdus death metalo be jokių ten melodic, progressive ar panašiai. Tiesiog tiesmukas, paprastas, nuoširdus mirties metalas. Šiek tiek trūksta brutalumo ir aiškumo įraše. Laukiame tęsinio.

10. AWAKENING SUN „Imbalance“ CD (Išleista grupės) 6,5/10

image10

Moderni visomis prasmėmis grupė. Turbūt aktyviausiai apie save skelbianti visais kanalais, bet taip ir neperžengianti savo kiemo ribų. Klausiau albumą keletą kartų su gan didelėmis pertraukomis, bet, jei reiktų prisiminti ką nors konkrečiau, galėčiau pasakyti tik tai: modernus metalas (metalcore?) gerai „sukaltas“, gerai įrašytas, bet neturintis visiškai jokio išskirtinumo tokių grupių tarpe. Lyginant su pirmu albumu, čia viskas geriau, bet proveržiui to neužtenka.

***

image11

Popierinė spauda pasipildė nauju leidiniu „Sunkūs metai 2013“. Šis leidinys, pasirodęs 2014 m. pradžioje, praktiškai apžvelgia visą Lietuvos roko/metalo sceną. Puikus leidinys, prie kurio pridedamas rinktinis CD su išskirtiniais grupes pristatančiais kūriniais. Puikus knygos maketas ir kokybiška spauda padaro šį leidinį ne tik unikalų, bet ir solidų. Knygos turinį daugiausia sudaro anksčiau jau publikuoti straipsniai, recenzijos, koncertų apžvalgos. Yra šiek tiek ir originalaus turinio. Paskaityti tikrai verta, nes viskas pateikta pedantiškai ir išsamiai, nepraleidžiant net smulkių Lietuvos roko/metalo scenos įvykių. Sklinda kalbos, jog turėtų pasirodyti ir „Sunkūs metai 2014“.

image12

Kitas kasmetinis profesionalus leidinys „Forgotten Path“ #6. Sustorėjęs iki 132 puslapių, turinio kokybe nusileidžia 4 ar 5 numeriui. Keletą interviu tiesiog šabloniški, pašnekovai neįdomūs ir nesugebantys suregzti išsamesnio atsakymo. Norėtųsi platesnių juodmetalio scenos apžvalgų recenzijų skiltyje, neapsiribojant keliomis leidyklomis. Puiku, jog atsiranda ne vien tik interviu ir recenzijos, bet ir kitokio tipo straipsniai. Aišku, kaip visada kokybiško maketo ir nepriekaištingos leidybos „Forgotten Path“ išlieka vienu geriausiu tokio tipo spausdintu pogrindiniu žurnalu pasaulyje. Didžiulė pagarba už Lietuvos scenos palaikymą, šiame numeryje patalpinti interviu net su trimis Lietuvos grupėmis.

***

Ir pabaigai. Džiugu, jog metalo scena Lietuvoje gyvuoja, yra stabili ir užima savo rinkos dalį. Ir vis daugiau atsiranda leidinių, kuriems nebereikalingi epitetai „kaip lietuviai gerai varo“. Vertinkite materialius dalykus, o ne virtualius. Pirkite CD/MC/LP ir spausdintą žodį, ir požemis toliau gyvuos.

Portale www.ferrum.lt paskelbtą informaciją naudoti, cituoti ar kitaip atgaminti kitose interneto svetainėse ir tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be redakcijos sutikimo draudžiama.

Komentarai

Portalo www.ferrum.lt redakcija neredaguoja komentarų ir už juos neatsako. Redakcija pasilieka teisę pašalinti įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsakingi juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn už šmeižikiškus, viešųjų ar privačiųjų asmenų garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius teiginius, smurto kurstymą ir kitus neteisėtus veiksmus. Apie netinkamus komentarus prašome pranešti redaktoriams (info@ferrum.lt).
Hells' Forge
2014.12.31 09:41

Kad ir kaip nemėgstu Awakening Sun, negaliu nepastebėti, kad jei kuriai nors grupei iš šito sąrašiuko pasakymas “neperžengianti savo kiemo ribų” ir tinka, tai, pažiūrėjus į koncertų geografiją, tikrai ne jiems.
Na, o jei ribos turėtos omeny menine prasme, tai tas pasakymas galioja toli gražu ne tik Awakening Sun.
Inquisitor dar labai daug neklausiau, bet bent pirmas įspūdis kaip tik toks, kad progresyvo sumažėjo, lyginant su Quantum Theory of Id… Galbūt dar keletą kartų prasukęs albumą, progresyvumą surasiu :D

Chloras
2014.12.31 01:48

Iš visos rašliavos labiausiai nesutinku su tuo kas parašyta apie Juodvarnį (mano manymu, albumas tikrai geras, rašyčiau 9/10, lieka tik palinkėt Juodvarniui, kad nenusigrotų) ir Meressin (dėl lead gitaros, nes man asmeniškai ji nekliūna), bet šiaip – neblogai. Cheers!

Cranium
2014.12.30 18:32

Su Juodvarniu – nusišnekėta. Su Lucifer – pervertinta. Bet šiaip – smagu, kad ryžtasi išleisti tokį straipsniuką. Praeitų metų rašliava atrodė kiek išsamesnė ir svaresnė, o ši – paskubomis suregzta, bet gal ir nebuvo reikalo domėtis giliau.? Šiaip, pliusas. Taip pat, pasigedau Nekkralų. +666

speigas
2014.12.30 18:12

Nors kas, pasistengia apžvelgti mūsų sceną. Padėka. Pasigedau Living Altar ir klaidų redaktoriaus naudojimo.

diovim
2014.12.30 11:00

Metal Messiah – Mind Corrosion, Nekralai – Kliudžiau ir Diovim #7 neaptikta.

Tik prisiregistravę vartotojai gali rašyti komentarus