Albumai

REVENANT MARQUIS „Below the Landsker Line“ – atgaiva galvai ir sielai

2021.12.14 20:51, Suweln

263600181_416580446835993_3171815970283704323_nVieno žmogaus diriguojama laidotuvių procesija iš Anglijos pavadinimu REVENANT MARQUIS pirmąjį savo pilnagrojį albumą išleido ne taip ir seniai – 2018-ųjų rudenį, o jau šiomis dienomis šis talentingas ir be proto produktyvus satanistas mums pristatys jau 6-ąjį. Tiesa, šių metų kovo mėnesį legendinė Lietuvos leidykla „Inferna Profundus Records“ išgimdė kol kas paskutinį jojo, kuris save vadina tiesiog S, opusą „Below the Landsker Line“. Viena vertus, puiki proga tinkamai pasiruošti prieš į pasaulį išeinant būsimam įrašui, antra vertus visuomet blaivu kalbėti apie savo šalyje išleistą muziką. Trečia vertus… Šis projektas ir šis albumas, mano galva, yra labai svarbus ir reikšmingas, ir apie jį tiesiog būtina papaskoti.

Žanrine prasme tai yra raw black metal. Netašytas, žemos kokybės, iki negalėjimo primityvus garsas, tačiau REVENANT MARQUIS grojama muzika nėra nuobodi ar  monotoniška. Atvirkščiai – tiek ir ankstesnis projekto albumas, tiek ir šis pasižymi melodingumu, su niekuo nesupainiojama atmosfera ir garsų įvairove. Ypač dėmesį patraukia gedulingi ambient intarpai, tačiau svarbu paminėti, kad ir metalo partijos yra keistai melodingos ir netgi, kažkuria prasme, didingos.

Tiek projekto, tiek ir albumo pavadinimas beigi viršelis išsiskiria iš minios ir priverčia juo domėtis bei klausytis, o įsijungus garsas pasiglemžia ir nepaleidžia visas beveik 40 minučių. Klausantis atrodo, kad black metalas būtent toks ir turi būti, ir taip skambėti. Tamsus, paslaptingas, piktas ir liguistas. Bet svarbiausia – iškilmingas ir okultinis. RM kūrėjas savo muziką vadina ritualu ir su tuo sudėtinga ginčytis. Esti čia daug daugiau nei tik muzika. Šis garsas turi prasmę, net ir būdamas primityvus ir paprastas. Sutikite, kad pastarąjį dešimtmetį radosi labai daug avangardinio juodmetalio, kuris bandė praplėsti ir taip be galo potencialų muzikos žanrą iki begalybės. Dėl to viskas yra nuostabu, tačiau RM viską sugrąžina atgal į savo vietas. Viskas čia taip, kaip ir turėtų būti.

Albumas „Below the Landsker Line“ neprailgsta, nenusibosta ir nieko nebando įrodyti. Jis yra užtikrintas ir visiškai užbaigtas. Tokios muzikos dažnai pasigendu. Muzikantai dažnai bando dirbtinai prailginti savo įrašus, prikišdami į juos įvairių fillerių, tačiau, RM atveju jaučiasi, kad finalinis produktas yra baigtas kūrinys. Iš vienos pusės, jis paprastas ir galbūt primityvus, tačiau akivaizdu, kad kompozicinė jo pusė įvairi, o ir prasmės, kaip jau rašyta, tikrai netrūksta. Rimta paraiška į geriausio metų juodmetalio albumo titulą ir turbūt vienas labiausiai pasisekusių vieno žmogaus projektų žanre! Iš grojaraščio ir pasąmonės neišeis dar ilgai…

Verdiktas: 9,5/10

REVENANT MARQUIS „Below the Landsker Line“

© „Inferna Profundus Records“, 2021

  1. Haverfordwest

  2. Children of the Grand Abyss

  3. Beibl

  4. Geist Unbaptised

  5. Under the Hand of the Master

  6. Dianc

Portale www.ferrum.lt paskelbtą informaciją naudoti, cituoti ar kitaip atgaminti kitose interneto svetainėse ir tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be redakcijos sutikimo draudžiama.

Komentarai

Portalo www.ferrum.lt redakcija neredaguoja komentarų ir už juos neatsako. Redakcija pasilieka teisę pašalinti įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsakingi juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn už šmeižikiškus, viešųjų ar privačiųjų asmenų garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius teiginius, smurto kurstymą ir kitus neteisėtus veiksmus. Apie netinkamus komentarus prašome pranešti redaktoriams (info@ferrum.lt).
J[]|{ER
2022.05.11 12:14

Tiek pagal aprašymą, tiek pagal albumo viršelį (ankstesnius viršelius), tiek pagal muziką primena jausmus, kai pirmą kartą klausiau Dissimulation “Maras” albumo, vartydamas viršelio knygutę. Įdomu.

Tik prisiregistravę vartotojai gali rašyti komentarus