speigas » 2008.12.17 19:58
Sakiau ir sakysiu,kad žemaičiai nemoka samanės varyt. Iš kelių vietų teko ragaut, tai kaip kažkas ir rašė: "priklas padla"
Geriausia dzūkelių. Ne vienas litras jau patikrintas ir net grynas nedvokia, nepriklas ir galvos neraižo, užtat stiprus.
Tačiau tikras gurmaniškas yra su medumi ir ąžuolu. Tik ne jokia sušikta ąžuolo žievė turi būt,kuri tik spalvą priduodą, bet seno ąžuolo gabaliukai (nesutrūnijusio) šiek tiek apdeginti laužo liepsna. Medaus dedama pagal skonį, bet ant puslitrio sriubos šaukšto pilnai pakanka. Viską reikia palaikyti (kuo ilgiau tuo geriau), bet mažiausiai patartina pusę metų užvakuotame stiklainyje. Tada atkimšti ir perkošti pvz per kavos filtrą. Arba,jei negaila kokio šimto gramų, tai galima bandyt atsargiai nupylinėt.
Visas šitas pakylėja į karališkas aukštumas užkandant šerniena arba stirniena,geriausiai atviroje gamtoje prie laužo.
Kol normalios samanės nebuvau ragavęs,o tik tuos žemaitiškus ir aukštaitškus brudus, tai gerdavau tik iš bėdos. Pasakysiu taip,kam samanėšlykšti, tas normalios neragavęs.