Kulinarija

Kinas, literatūra, teatras ir kitas dvasinis penas

Moderatorius: 666zveris

Standartinė speigas » 2010.01.05 16:26

Kraujo sriuba laikoma suvalkietišku patiekalu.
Pats neragavau, bet žinau kas daro. Dar Suvalkijoj kiaulių skerdikai su pasigardžiavimu maukdavo šviežią kiaulės kraują. Sakydavo, kad l skanu, bet visvien nesusigundžiau :)

Dzūkiškos bandos receptai:
Reikia: 10-15 didelių bulvių, druskos, džiovintų kopūstlapių, miltų (jei reikia - tešlai).

Bulves sutarkuojame ir, padėjusios pakreiptą indą su tarke, palaukiame, kol nusistos krakmolas.Tada nupilame skystį, tešlą pasūdome ir gerai išmaišome.Jei perdaug slysta -pridedame miltų ir vėl gerai išmaišome.Paruoštą tešlą krečiame ant išdžiovinto kopūstlapio ir greitai pašauname į orkaitę. Iškepusios bandos gražiai pagelsta ir lengvai nusiima nuo lapo.
# Išimtas iš orkaitės bandas supiaustome, sudedame į indą, užpilame grietinės ir spirgučių padažu ir, gerai uždengusios, palaikome dar truputį orkaitėje.
Arba
Reikalingi produktai:
bulviu; virtu bulviu; prieskoniu; kopustu lapu (apatiniu,kur nenaudojame dazniausiai maistui)

Nuskutam bulves ir sutarkuojame.Dali bulviu isverdame ir sugrude sumaisome su bulviu tarkiais.Dedame prieskoniu.I skarda klojame kopusto lapus.Ant ju pilame mase ir kepame orkaiteje.Iskepusia banda isverciame,lengvai nuimame kopusto lapus ir susipjauste valgome su spirguciais.

Arba:
http://www.gaspadine.lt/patiekalas/dzuk ... andos.html
speigas
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 5034
Užsiregistravo: 2003.05.19 14:05
Miestas: Vilnius

Standartinė pukuotukas » 2010.01.05 16:32

As kaimaly netoli Telsiu irgi maciau, kaip paskerde kiaule iskart is bliudo seme su samciu i gere krauja :)
Thrash Tvoju Mat
pukuotukas
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 3207
Užsiregistravo: 2007.06.13 09:16
Miestas: KAUNAS/Kretinga

Standartinė Spiritual Healing » 2010.01.05 17:03

na nesigincysiu - gal ir suvalkieciai pirmi juka pradejo virti (o gal suvalkai kitaip ja vadina?), galu gale koks skirtumas, as valgiau savo teviskeje - dzukijoje ir papasakojau apie musuose gaminama varianta :) Man idomu pats receptas - ar dar kas nors sita sriuba gamina ir svarbiausia - kaip gamina. Jeigu gali Speige - pasiteirauk to savo pazystamo (ar giminiecio) ir parasyk recepta (o geriausia - pats pries tai isbandyk).
Nes internete prasimucinau gera pusvalandi ir niekaip trecepto neradau ... :( .... radau tik kazkoki neissamu, kur kalbama, kad gaminant panaudojamas duonos raugas ??? !!! ??? Uztat ir raginu visus pasidalinti liaudies patirtimi (is savo bobuciu ir dieduku, jei dar gyvi ... is kur daugiau :)

O del patiekalo kilmes - cia kaip gincas: kieno namine arielka geresne - dzuku ar zemaiciu??? :)))
O uz bandu recepta aciu.
Spiritual Healing
Dalyvis
 
Pranešimai: 223
Užsiregistravo: 2007.05.17 09:40
Miestas: VLN

Standartinė speigas » 2010.01.05 17:34

Aišku, kad jokio skirtumo nėra.Lietuva per mažas kraštas, kad vieni regionai nežinotų ką valgo kiti.

ok, paklausiu. Pats nevalgau nei kraujinių vėdarų nei tuo labiau nenorėčiau tokios sriubos :) Faktas, kad atmenu, jog ją verdant gausiai naudojo ar tai druską ar rasalą, nes kitaip kraujas elementariausiai sukrešėtų.
speigas
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 5034
Užsiregistravo: 2003.05.19 14:05
Miestas: Vilnius

Standartinė Khaos » 2010.01.05 18:01

Apie juką aktorius Juozas Bindokas:

„Šią sriubą mama virdavo po skerstuvių, mat jai išvirti reikia ir „jaknų“ – kepenų, šonkauliukų, stuburo kauliukų ir minkštos mėsytės. Sultinys verdamas tirštas ir sodrus“, - pasakoja aktorius. Baigiant virti į jį reikia įdėti kelias morkytes, svogūną, pagardinti prieskoniais. Taip pat įmesti rūgščių džiovintų obuolių arba kriaušių, jų neturint, įberti nedaug citrinų rūgšties. Baigus virti viską išgriebti iš sultinio ir supilti kraują be krešulių. Sriubą užvirti, nukaisti ir valgyti su karštomis virtomis bulvėmis.

http://gyvenimas.delfi.lt/cooking/article.php?id=25879637

Kraujinės sriubos receptas angliškai:

BLOOD SOUP

1 cup blood, goose, duck or chicken
meat from 1 fowl, cut into pieces
2 tablespoons barley
1 slice dark rye bread
1 onion, cut
3 bay leaves
salt and pepper to taste
2 l (8 cups) water

Cover meat with cold water and cook on low heat. Remove scum as it forms, add pepper, salt, bay leaves, barley and cook until meat is soft. Remove meat from soup and cut into bite size pieces, return to soup. Beat blood with crumbled bread, add to soup and stirring constantly bring soup to a simmering boil, simmer about 5-10 minutes.
This soup is eaten with potatoes or black bread.
Khaos
Dalyvis
 
Pranešimai: 155
Užsiregistravo: 2007.08.28 17:18
Miestas: Šiauliai

Standartinė Spiritual Healing » 2010.01.05 18:22

Dekui Khaos :)
kas dar zino kaip gaminama - pasidalinkit savo receptais, geriausiai, kad parasytu tie, kurie patys yra ragave ir zino kas gaunasi pagal ju siuloma recepta
Spiritual Healing
Dalyvis
 
Pranešimai: 223
Užsiregistravo: 2007.05.17 09:40
Miestas: VLN

Standartinė monoceros » 2010.01.09 16:11

prie bandu recepto galiu truputi prideti. mano giminej iprasta, kad iskeptas bandas supleso gabalais ir mirkina greitines ir spirgiu padaze, riebus patiekalas, bet verta paragaut ypac tikru dzuku pagaminto. skaniausios bandos, kurios iskeptos senoviniuose moliniuose peciuose(krosnyse).
monoceros
Dalyvis
 
Pranešimai: 144
Užsiregistravo: 2009.04.02 20:40
Miestas: Londonas

Standartinė Priest. » 2010.01.10 19:30

o as va ka tik blyneliu su bananais pasigaminau, dar uzvarai karsto sokolado ant virsaus ir lb zjbs gaunas
Priest.
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 851
Užsiregistravo: 2007.11.05 23:02
Miestas: vilnius

Standartinė Zombi » 2010.01.10 23:07

aš tai ką tik bulvių kepiau ir su grietine valgiau, lyg labai čia kam įdomu ką aš valgiau
Zombi
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 845
Užsiregistravo: 2007.01.29 23:47
Miestas: Jurbarkas

Standartinė A. » 2010.01.13 10:48

Kadangi pats kaime užaugęs, tai irgi prisižiūrėjau visokių įmantrybių. Kai kurių ir paragaut teko. Neišimtis buvo ir kiaulės kraujas. Tik kaip kažkas minėjo, kad iš bliūdo geria, o pas mus, įprasta, kad semi tiesiai iš pačios kiaulės krūtinės su kaušu ir geri. SPEIGAI, patikėk, nieko šlykštaus nėra. Tiek pats kraujas, tiek kraujo sriuba. :)
A.
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 1473
Užsiregistravo: 2006.08.29 16:35

Standartinė Zombi » 2010.02.21 17:43

sumaniau išbandyti kažką naujo ir pasigaminau čili, gavosi fantastiškai ir visiems giriuosi. pirmas blynas neprisvilo! labai lengvai ir gana greitai pagaminamas daiktas.
Zombi
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 845
Užsiregistravo: 2007.01.29 23:47
Miestas: Jurbarkas

Standartinė Usurper » 2010.02.22 13:55

Vakar ir siandien valgiau dideli farsiruota KARPI...lb skanu, beje.
Tu neišgersi-kitas išgers...
Usurper
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 755
Užsiregistravo: 2006.08.11 13:56
Miestas: Kdn

Standartinė evilmoon » 2010.02.22 13:59

Aik aik Usurperiau. Nesakyk, kad pac darei.)))Jei pac, tai davai grait recepta. Pameginsiu sulipint i ash.)
You spin me right round baby, right round, like a record baby...
evilmoon
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 10744
Užsiregistravo: 2005.04.19 15:16
Miestas: Vilnius

Standartinė Metalistas » 2010.02.22 14:08

Receptui reikes:
1 Karpis (labiausiai tinka usuotas, ka tik is statybu aiksteles, pries vartojant rekomenduotina nuskust visas nasyvkes ir nakolkes)
2 Farshas (pries vartojant rekomenduotina ispjaut visus retus cd, dvd ir kitus irasus)
3 daug visokio alkogoliaus

Paruosimo budas:
kaip nors netiketai i viena kanbary, pageidautina kuo mazesny ivylioti Karpy ir Farsha. Geriausiai tam tiks visoks alkogolius. Ileidus ingridientus, reikia kaip imanoma tyliau uzdaryt duris (tam tiks fone grojantys Autopsy, Deicide ir pan. lengvas defukas). Patiekalas marinuojasi apie 3-4h, tame tarpe galima ir paskanaut visokio alkogoliaus, aisku reik paskubet, nes patiekalui jo suvartoti reiks gan daug. Po keliu valandu kai ingridientai prisisotine alkogoliaus nugrius vienas ant kito gausime farsiruota karpy. Gurmanams galima pasiulyti ir rukytu karpio ausu bei gi kanopu arba farsho kukuliu.
Skanaus !
Mažeu knigū - daugeu alaus!
www.saltupys.lt
Metalistas
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 2905
Užsiregistravo: 2003.05.20 17:27
Miestas: kaimas kazkoks

Standartinė evilmoon » 2010.02.22 14:46

Ale klausai plikasis mytolyste. Tau reiketu kulinarijos knyga parashiti. Butum kox tai oliveris mytaliovo pasaulio.)
You spin me right round baby, right round, like a record baby...
evilmoon
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 10744
Užsiregistravo: 2005.04.19 15:16
Miestas: Vilnius

Standartinė Usurper » 2010.02.22 18:46

Panasaus atgarsio ir tikejaus:DDD
Dariau tikrai ne pac, pac tai nebent Metalisto recepta igyvendinciau, ale su farsho marinavimu tik reiktu problema issprest...viska atperka karpis: didesniu bedu nekiltu, manau :))
Tu neišgersi-kitas išgers...
Usurper
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 755
Užsiregistravo: 2006.08.11 13:56
Miestas: Kdn

Standartinė speigas » 2010.02.22 19:00

na mano brolis daro taip;
ima karpį nupjauna galvą išvalo, prieskoniai, citrina ir kt. eina, tada į vidų atskirai pakepa svogūnų, morkų tarkuotų (ant sviesto), tada viską į karpio vidų sukiša ir folijon bei orkaitėn deda.
speigas
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 5034
Užsiregistravo: 2003.05.19 14:05
Miestas: Vilnius

Standartinė farshas » 2010.02.22 19:42

Geras Metalisto receptukas :D
Tik farsho marinatui ingredientai,šiuo metu,nelabai tinkantis :)
O šiaip karpis ir pats prisifarshmačina,kartais,neblogai :D
YABUTIFUL
farshas
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 1718
Užsiregistravo: 2007.05.20 10:21
Miestas: JONAVA

Standartinė Usurper » 2010.02.22 19:59

Kartais...per stipriai skamba :)))
Speigai, taip ir darem, tik kai karpi dorojau, tai liepe galvos nenupjaut, o tik islupt akis ir ziaunas. Pats vasara, gamtoj, jei pagaunu stambu karsi, darau taip: is zuvies isimu vidurius, zvynu neskutu, i atsiradusia ertme prigrudu smulkiai pjaustytu: bulviu, morku, svogunu, kalafioru+prieskoniai. Zuvis vyniojama i folija, zemyn nugara guldoma i zarijas ir jose uzkasama. 15-20 minuciu ir turiu fantastisko skonio patiekala. Aplamai ant gyvos ugnies gaminamas maistas kazkodel daug skanesnis uz ant dujiniu ar el. griliuose pagaminta.
Tu neišgersi-kitas išgers...
Usurper
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 755
Užsiregistravo: 2006.08.11 13:56
Miestas: Kdn

Standartinė Metalistas » 2010.02.22 22:49

Dabar kai neskubedamas sedziu ir mastau, tai galima ta recepta patobulint, bet kazkodel nesinori keist to pirmykscio grozio. O ir seip karpy senokai valgiau, turbut seniau nei makaronus su farsu kepiau.

Makaronai su farsu:

Pakelis makaronu pagal pilvo dydi ir pinigine.
Farso pakuote, buna jau sufasuotos ir supleveliuotos.
Papildai (prieskoniai mesai, lydytas surelis, pomidorai/pomidoru padazas)

Makaronus standartiskai. Puodas, vanduo, aliejaus biski, druskos, uzverda, sumetam, uzvirus sumazinam ugny, paverdam iki paminksteljimo, bet nebutinai visiskai minkstu.
Ant gretimos ugnies keptuve su aliejum, cesnakas, svogunas, farsas (keliai ziupsneliai prieskonio, tada bliuduke su saukstu jy ismaigom, paminkom), kepant maisom su mentele, kad gautusi mazi gabaliukai/granules.
Jau kai farsas arteja prie kepimo pabaigos, dedama du saukstai (pagal kieky) lydyto surelio. Surelis isilydo ir susigeria i farsa.
Nukosiam makaronus ir uzdedam juos i keptuve ant farso. Galima pabarstyt paprastu suriu.
Patiekalas tiekiasi su padazais, tinka ir pamidorcikai zali, arba kitokie.
Mažeu knigū - daugeu alaus!
www.saltupys.lt
Metalistas
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 2905
Užsiregistravo: 2003.05.20 17:27
Miestas: kaimas kazkoks

Standartinė Lacus Somniorum » 2010.02.22 23:22

ui, kaip skanu :D prasom igyvendint! :P
niekam čia neįdomūs nežinomi ponai, laikantys driežus (c)


Ludo - my gentle giant
Lacus Somniorum
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 2234
Užsiregistravo: 2003.05.19 16:28

Standartinė evilmoon » 2010.02.22 23:30

Tai jus shefukai kulinarai ydomiai zhuveliokus mixuojat. Tokio recepto nezhinojau.)
Su stambia zhuvim daroma buva taip:
Ishvaloma labai akuratnei. Zharnokai lauk. Oda nulupama kruopshchiai(kad galva neaciskirtu). Aishku, stuburas nukertamas ir acargiai mesyte nulupama nuo kaulu. Visa mesyte per mesmale(ishskyrus stambius kaulus). Aishku morkos, svogunas, prieskoniai, batonas(vienzho, kaip kotletus darant). Galima dar kokios fignios pagal skony.
Tada visas vinegretas akuratnei sukemshamas y zhuvelioko oda. Ir uzhsiunamas. Ir VERDAMAS. Gaunasi nei vyniotinis, nei farshiroffke. Svarbiausia, kad nereikia su kaulais vargt.) Labai gardu su mOjonezu.)
You spin me right round baby, right round, like a record baby...
evilmoon
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 10744
Užsiregistravo: 2005.04.19 15:16
Miestas: Vilnius

Standartinė šašas » 2010.02.22 23:35

Lydytas sūrelis, netikėtas ingridientas!

Pats keletą kartų iš eilės gaminausi sąlyginai panašų receptą su makaronais:

Į šalto vandens puodą sauja lauro lapų, aliejaus/druskos, baziliko (džiovintas bei smulkintas), vandeniui užvirus išgraibau lauro lapus, sudedu makaronus(naudojau spageti) ir lai verda, kol pasiekia patenkinamą minkštumo laipsnį. Šiukštu nereikia pervirt.

Pastarojo makaronų virimo proceso eigoje ruošiamas padažas: keli svogūnai smulkiai supjaustomi, apkepami keptuvėje, dedami keli masyvūs šaukštai pomidorų padažo (geriausia pamakaluot skirtingų padažų), trumpai pakaitinama.

Vėlgi, tarp šių procesų įterpiame dar vieną - tai mėsos (naudojau vištieną) pakepinimas atskiroje keptuvėje. Smulkiai supjausčiau vištienos ne itin didelį kiekį, jam apkepus sudrėbiau į duotojo produkto kepinime naudotą keptuvę makaronus, ant viršaus supilu padažą, kelias susmulkintas česnakų skilteles, sumaišau ir apsiriju.

Mėgstu valgyt.
7. Lapė
šašas
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 4481
Užsiregistravo: 2007.01.15 10:55
Miestas: Kaunas

Standartinė Metalistas » 2010.02.23 07:27

ui, kaip skanu :D prasom igyvendint! :P


Oh noez ! ^^
Mažeu knigū - daugeu alaus!
www.saltupys.lt
Metalistas
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 2905
Užsiregistravo: 2003.05.20 17:27
Miestas: kaimas kazkoks

Standartinė Lacus Somniorum » 2010.02.23 15:11

As tai galvoju, kad geriau jamam:
- vidine vistienos file, ja susmulkinam (pries tai istrinam druska, cesnaku ir prieskoniais) uzmaisom su majojezu ar grietine, palaikom saldytuve nuo keliu h iki paros ^^
- tuo metu kol marinuojasi mesyte, verdam spalvotus makaronus ir troskinam tarkuotas morkas ir kepam pievagrybius su svogunais
- kai ateina laikas kepti marinata, ji su visu turiniu (majojezas, cesnakas) - keptuven, o salia puode verdam beshamel padaza: sviestas + miltai + pienas + smulkintas muskatas..
- paruosiam kepimo skarda (istepam ja sviestu arba geresnes kokibes aliejum)
- sudedam virtus makaronus, troskintas morkytes, uzpilam beshamelio, uzbarstom vienos rusies smulkinto surio, sudedam pakepinta mesyte, patroskintus pievagrybius, ant virsaus isdeliojam pomidoru riekeles ir trikampiais supjaustyta fermentini sury
- koki 15 min pakepam orkaitej ir stai jau galima tiekti ir vartotu su gaiviaisiais gerimais :D
niekam čia neįdomūs nežinomi ponai, laikantys driežus (c)


Ludo - my gentle giant
Lacus Somniorum
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 2234
Užsiregistravo: 2003.05.19 16:28

Standartinė Metalistas » 2010.02.23 15:13

Deals !
Mažeu knigū - daugeu alaus!
www.saltupys.lt
Metalistas
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 2905
Užsiregistravo: 2003.05.20 17:27
Miestas: kaimas kazkoks

Standartinė evilmoon » 2010.02.23 15:19

"uzpilam beshamelio"
Kas per patrova?
Tfu. Tik perskaitojau. Sorry.)
Muskatas yra labai didelis brudas. FUUU.(
You spin me right round baby, right round, like a record baby...
evilmoon
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 10744
Užsiregistravo: 2005.04.19 15:16
Miestas: Vilnius

Standartinė Lacus Somniorum » 2010.02.23 15:26

tau, karpi, manau, tiks ir keticiupas vietoj beshamelio :)) apsieisi!
niekam čia neįdomūs nežinomi ponai, laikantys driežus (c)


Ludo - my gentle giant
Lacus Somniorum
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 2234
Užsiregistravo: 2003.05.19 16:28

Standartinė Metalistas » 2010.02.23 15:30

Joa, muskatas skirtas gurmanams :)) katrie nedaro is skanios zuvies kazkokiu batonu kaklietu :)))
Mažeu knigū - daugeu alaus!
www.saltupys.lt
Metalistas
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 2905
Užsiregistravo: 2003.05.20 17:27
Miestas: kaimas kazkoks

Standartinė evilmoon » 2010.02.23 15:50

Bletc gurmanai xujevi.)))Muskatas yra neskanu. O malta zhuviena yra geris. Kad ir tie patys lydekienos kotletai. Nieko jus nesuprantat.
You spin me right round baby, right round, like a record baby...
evilmoon
Forumo aktyvistas
 
Pranešimai: 10744
Užsiregistravo: 2005.04.19 15:16
Miestas: Vilnius

Grįžti į KITAS MENAS